Wykonanie
Duszona
marchewka to taki obiadowy klasyk. Z
groszkiem lub bez, idealnie pasuje do kotleta ;-) Pewnie dlatego można dostać ją w każdym barze
mlecznym.
Mąkę pszenną zastąpiłam kukurydzianą- sprawdza się znakomicie i nadaje całkiem fajnego, kukurydzianego posmaku.
Marchewka z
groszkiem raz!Składniki:4
marchewki1 szklanka mrożonego
groszku½ szklanki
wody2 łyżki
masłaŁyżka
mąki kukurydzianej1/2 łyżeczki
cukru¼ łyżeczki
soliWykonanie:Obrane i umyte
marchewki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondelka, dodajemy łyżkę
masła i wlewamy
wodę. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut na niedużym ogniu. Dodajemy rozmrożony
groszek i po wymieszaniu dusimy jeszcze przez 5 minut.Na patelni rozpuszczamy łyżkę
masła, dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy przez pół minuty.Do rondelka z
marchewką i
groszkiem dodajemy
mąkę z
masłem,
cukier i
sól. Całość dokładnie mieszamy, gotujemy przez 2 minuty i
marchewka z
groszkiem gotowa :-)