Wykonanie
Każdy z nas ma takie danie, które mu się bezsprzecznie kojarzy z dzieciństwem. Z beztroskim czasem zabaw, bieganiem po podwórku, czy przedszkolem. My mamy kilka takich dań np. zielona
fasolka kojarzy nam się z wakacjami u babci na działce, a mizeria na słodko z latem nad jeziorem. Przedszkole natomiast kojarzy nam się z
marchewką z
groszkiem. Długo szukałyśmy przepisu, który będzie idealnie oddawał smak dzieciństwa. W końcu udało się nam go znaleźć i chcemy się nim z
Wami podzielić.
Składniki:3 duże
marchewkiPuszka
groszkuPół łyżeczki
soli3 łyżeczki
cukruŁyżka
masłaŁyżka
mąki pszennejMarchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy
wodą, dodajemy
sól i
cukier, gotujemy. Gdy
marchewka będzie miękka, odlewamy
wodę i dosypujemy
groszek. Zestawiamy na chwilę z ognia. Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozpuszczamy
masło i wrzucamy na to
mąkę, dokładnie mieszamy. Zasmażkę wrzucamy do
marchewki z
groszkiem i trzymamy chwilę na małym ogniu, aż wszystkie składniki nam się dokładnie połączą. Danie idealnie smakuje podane na ciepło jako dodatek do obiadu.