Wykonanie
Chałka według tego przepisu jest pulchna,smaczna i pachnąca
wanilią a przygotowuje się ją bardzo prosto.SKŁADNIKI: na jedną dużą
chałkę4 szklanki
mąki tortowej1/2 kostki
drożdży (100 g)1
cukier waniliowy3 łyżki
cukru1
jajko1 szklanka ciepłego
mleka1/4 szklanki
oleju1/2 szklanka ciepłej
wodyLUKIER:
cukier puder (1/2 szklanki)
olejek migdałowy1 łyżeczka gęstej
śmietanyPRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozrabiamy z
wodą.Do wysokiej miski wsypujemy
mąkę i
cukry,wlewamy
drożdże,
mleko,
olej i
jajo.Wyrabiamy ręką(bardzo dokładnie) elastyczne ciasto.Formujemy je i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 40 minut.Wyrośnięte ciasto wykładamy z miski,lekko zagniatamy (ja
oliwię ręce aby ciasto się nie kleiło),formujemy trzy wałki takiej długości aby udało się zapleś ć warkocz.Z uformowanych wałków zaplatamy na wysmarowanej
oliwą blaszce warkocz(gotową
chałkę smaruję rozmąconym
jajkiem albo odrobiną
oliwy).Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 20 minut.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180-200* C,przez 35-40 minut,pamiętając aby zmniejszy ć temperaturę do 150 *C po 20 minutach(zapobiegniemy przypieczeniu).
Cukier puder wsypujemy do miseczki,dodajemy
śmietanę i kilka kropel
olejku migdałowego.Ucieramy aż powstanie gęsta,płynna masa.Jeszcze ciepłą
chałkę smarujemy lukrem,gdy
chałka ostygnie
lukier zrobi się twardy.SMACZNEGO!
