ßßß Cookit - przepis na CHAŁKA Z LUKREM MIGDAŁOWYM

CHAŁKA Z LUKREM MIGDAŁOWYM

nazwa

Wykonanie

Chałka według tego przepisu jest pulchna,smaczna i pachnąca wanilią a przygotowuje się ją bardzo prosto.
SKŁADNIKI: na jedną dużą chałkę
4 szklanki mąki tortowej
1/2 kostki drożdży (100 g)
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanka ciepłej wody
LUKIER:
cukier puder (1/2 szklanki)
olejek migdałowy
1 łyżeczka gęstej śmietany
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozrabiamy z wodą.
Do wysokiej miski wsypujemy mąkę i cukry,wlewamy drożdże,mleko,olej i jajo.
Wyrabiamy ręką(bardzo dokładnie) elastyczne ciasto.
Formujemy je i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 40 minut.
Wyrośnięte ciasto wykładamy z miski,lekko zagniatamy (ja oliwię ręce aby ciasto się nie kleiło),formujemy trzy wałki takiej długości aby udało się zapleś ć warkocz.
Z uformowanych wałków zaplatamy na wysmarowanej oliwą blaszce warkocz(gotową chałkę smaruję rozmąconym jajkiem albo odrobiną oliwy).
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 20 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180-200* C,przez 35-40 minut,pamiętając aby zmniejszy ć temperaturę do 150 *C po 20 minutach(zapobiegniemy przypieczeniu).
Cukier puder wsypujemy do miseczki,dodajemy śmietanę i kilka kropel olejku migdałowego.Ucieramy aż powstanie gęsta,płynna masa.
Jeszcze ciepłą chałkę smarujemy lukrem,gdy chałka ostygnie lukier zrobi się twardy.
SMACZNEGO!
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/01/chaka-z-lukrem-migdaowym.html