Wykonanie
Podam mój prosty sposób na przygotowanie
śledzika w
cytrynie,
oleju i z dodatkiem
jabłka.Przygotowuję go tydzień przed wigilią lub przyjęciem.Ten przepis stosuję od dawna,a
śledzik jest kruchy,delikatny i
słodko winny.
SKŁADNIKI :4-5 filetów
matiasów solonych1
cebula1
jabłko1 i 1/2
cytrynyliść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz w ziarnkach
olejPRZYGOTOWANIE :
Śledzie wymoczy ć w wodzie, pokroi ć w paski, przełoży ć do miski.
Jabłko pokroi ć w kostkę a
cebulę w piórka,
doda ć je do
ryby. Następnie wlewamy
sok z cytryny,
doda jemy
liść laurowy ,
ziele angielskie,
pieprz i plastry z 1/2
cytryny.Wlewamy do
śledzi koło 1 szklanki
oleju i dokładnie mieszamy.
Śledzie z zalewą przekładamy do słoika, lekko je dociskamy. Zakręcamy i odkładamy do lodówki na 12 godzin.
Śledzie gotowe do spożycia na drugi dzień. Idealne do sałatek, jako przekąska itp.Przechowuję go około 1-2 tygodni w lodówce.
Śledzik jest wtedy kruchy, smaczny i delikatny.