Wykonanie
Karnawał już prawie za nami, zapraszam zatem na
śledzika ostatkowego, w postaci tradycyjnych
śledzi w oleju.
Śledzie z tego przepisu są łagodne w smaku, a
cebulka dzięki dodaniu
cukru pudru jest miękka, aromatyczna a jednocześnie lekkostrawna . Polecam :)Składniki ( na
słój o poj. 1 litra )- 6 płatów
śledziowych solonych typu
Matjas- 2 duże
cebule- 3 kulki
ziela angielskiego- 2
liście laurowe- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego
pieprzu- 3 łyżki
octu jabłkowego- 1 płaska mała łyżeczka
cukru pudru- 1 szklanka
olejuWykonaniePłaty
śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka
razy zmieniam
wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki.
Cebulę kroję w cieniutkie półplasterki, przekładam do miski, dodaje
cukier puder,
pieprz,
ocet,
liście laurowe,
ziele angielskie i 2-3 łyżki
oleju, mieszam dokładnie i odstawiam na chwilkę. Do
cebuli dodaję pokrojone
śledzie, całość dokładnie mieszam i przekładam do słoja, dopełniając pozostałym
olejem tak aby przykrył
śledzie.
Słój zakręcam pokrywką i przekładam do lodówki, po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Tak przygotowane
śledzie można przechowywać w lodówce ok. 7-8 dni, choć zwykle znikają szybciej, a co dzień to smakują lepiej :)Smacznego :)