Wykonanie
Śledź w oleju, to łatwa w przygotowaniu i smaczna przekąska zarówno na specjalne okazje, jak np. kolacja wigilijna, jak i na domowe przyjęcia. U nas zawsze cieszy się sporym powodzeniem.Składniki do przyrządzenia
śledzi w oleju:½ kg
matiasów;1 ½ szklanki
oleju;4 ząbki
czosnku;3 średnie
cebulki;5
liści laurowych;10 ziaren
ziela angielskiego;
pieprz;1 łyżka stołowa suszonej
bazylii.Przygotowanie:
Śledzie należy posmakować – jeśli są zbyt słone, należy je wymoczyć w zimnej wodzie. Po upływie 1 godziny sprawdzamy – jeśli są jeszcze zbyt słone, to zalewamy je ponownie zimną
woda i nadal moczymy, aż do osiągnięcia idealnego smaku.Wymoczone
śledzie kroimy po skosie na małe kawałki,
cebulkę siekamy w drobną kostkę.W misce układamy warstwami
śledzie, przekładając je
cebulką, posypując
przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Całość zalewamy
olejem i odstawiamy na co najmniej kilka godzin.Smacznego!