ßßß Cookit - przepis na ŚLEDŹ Z CYTRYNĄ I JABŁKIEM

ŚLEDŹ Z CYTRYNĄ I JABŁKIEM

nazwa

Wykonanie

Podam mój prosty sposób na przygotowanie śledzika w cytrynie,oleju i z dodatkiem jabłka.Przygotowuję go tydzień przed wigilią lub przyjęciem.Ten przepis stosuję od dawna,a śledzik jest kruchy,delikatny i słodko winny.
SKŁADNIKI :
4-5 filetów matiasów solonych
1 cebula
1 jabłko
1 i 1/2 cytryny
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
olej
PRZYGOTOWANIE :
Śledzie wymoczy ć w wodzie, pokroi ć w paski, przełoży ć do miski. Jabłko pokroi ć w kostkę a cebulę w piórka, doda ć je do ryby. Następnie wlewamy sok z cytryny, doda jemy liść laurowy , ziele angielskie, pieprz i plastry z 1/2 cytryny.Wlewamy do śledzi koło 1 szklanki oleju i dokładnie mieszamy. Śledzie z zalewą przekładamy do słoika, lekko je dociskamy. Zakręcamy i odkładamy do lodówki na 12 godzin. Śledzie gotowe do spożycia na drugi dzień. Idealne do sałatek, jako przekąska itp.
Przechowuję go około 1-2 tygodni w lodówce. Śledzik jest wtedy kruchy, smaczny i delikatny.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2012/12/sledz-z-cytryna-i-jabkiem.html