Wykonanie
Łosoś pieczony z pesto to pomysł na niecodzienny, pyszny i szybki obiad.Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, wręcz obiad sam się robi, bo w piekarniku a do tego
brokuł gotowany na parze.Danie smaczne i zdrowe. :) polecam spróbować.
SKŁADNIKI:filet z
łososia około 300 g3 łyżeczki zielonego pesto1 łyżka
śmietany 18%sól,
pieprz,
sok z cytryny do smaku1
pomidor1
brokuł ugotowany na parzePRZYGOTOWANIE :
Łososia myjemy, osuszamy,posypać
solą i
pieprzem oraz skrapiamy
sokiem z cytryny.Układamy w nasmarowanym
oliwą naczyniu żaroodpornym, skórką do dołu.Pesto mieszamy z
śmietaną, smarujemy pastę
rybę.
Pomidora kroimy na pół, lekko solimy i układamy wokół
łososia. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 *C, przez około 20 minut.Podajemy
łososia ciepłego z ugotowanym
brokułem lub dowolną kombinacją warzyw. Polewamy odrobiną powstałego sosu. Smacznego.