Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- filet z
łososia (ok. 200g),- 2 szklanki
brokułów (ok. 200g),- 2 łyżeczki
masła orzechowego (ok. 10g),- ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 100g),-
sok z cytryny,
sól i
pieprz.Sposób przygotowania:1.
Łososia skrapiamy
sokiem z cytryny i doprawiamy
solą i
pieprzem.2.
Brokuły wrzucamy do wrzącej
wody i gotujemy ok. 5 min.3. Komosę gotujemy według przepisu na opakowaniu.4.
Łososia smarujemy
masłem orzechowym i pieczemy w 200⁰C przez ok. 20 min.5.
Łososia podajemy z komosą i
brokułami.
Pieczony
łosoś z komosą jest bogaty w:- kwasy omega-3 (pochodzące z
łososia), które działają przeciwzapalnie,- wapń (pochodzący z komosy), który jest odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,- sulforafan (pochodzący z
brokułów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 300 gEnergia: 423 , 6 kcal
Białko: 31,6 gTłuszcze: 18 , 8 gWęglowodany: 35 , 4 gBłonnik pokarmowy : 6 , 4 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza