Wykonanie
Próbowałam już wielu warzywnych kotletów, zarówno buraczanych, jaglanych, owsianych,
szpinakowych,
ciecierzycowych i wielu wielu innych, zazwyczaj mi smakowały (bardzo lubię wersję z
ciecierzycą i
suszonymi pomidorami), ale nigdy nie na tyle, żebym chciała je robić na każdy obiad, aż w końcu znalazłam przepis idealny, po raz pierwszy do kotletów użyłam podprażonych
orzechów, które nadały bardzo fajny posmak, do tego
płatki owsiane zmielone na
mąkę, słodka
marchewka, trochę
pikantnej papryki i
czosnku, a do tego kremowa
czerwona fasola, smak podkręcają również
suszone pomidory z zalewy, dużo przypraw i
zieleniny, nic dodać nic ująć moje ulubione pulpeciki :)
Składniki na 16 pulpecików :3/4 szklanki
płatków owsianych zmielonych na
mąkę (ewentualnie można użyć
płatków błyskawicznych)3/4 szklanki
orzechów (ja użyłam włoskich)1 szklanka startej
marchewki (1 duża
marchewka)3 ząbki
czosnkupuszka
czerwonej fasoli1/3 szklanki posiekanej
bazylii5-6
pomidorów suszonych z zalewy1
jajko lub w wersji wegańskiej 3 łyżki nasion chia wymieszanych z 6 łyżkami gorącej
wody i odstawionymi do zgęstnięciamała
papryczka chilisos sojowy,
pieprz,
majeranek lub inne
przyprawy do smaku1 łyżka oliwy/oleju
kokosowego rafinowanego lub innego roślinnegoPrzygotowanie :
Orzechy prażymy na patelni, aż zaczną przyjemnie pachnieć, następnie (po ostygnięciu) siekamy je lub mielimy delikatnie na dość grubą
mąkę, umieszczamy w dużej misce, dodajemy
płatki owsiane, startą
marchewkę, posiekane
pomidory,
bazylię,
czosnek,
chili,
przyprawy jajko lub chia,
fasolę opłukujemy i delikatnie ugniatamy tłuczkiem do
ziemniaków, przekładamy do miski, z masy formujemy pulpeciki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze ok 175 stopni przez 10-15 minut. Smacznego :)