ßßß Cookit - przepis na Najlepsze warzywne pulpeciki do spaghetti

Najlepsze warzywne pulpeciki do spaghetti

nazwa

Wykonanie

Próbowałam już wielu warzywnych kotletów, zarówno buraczanych, jaglanych, owsianych, szpinakowych, ciecierzycowych i wielu wielu innych, zazwyczaj mi smakowały (bardzo lubię wersję z ciecierzycą i suszonymi pomidorami), ale nigdy nie na tyle, żebym chciała je robić na każdy obiad, aż w końcu znalazłam przepis idealny, po raz pierwszy do kotletów użyłam podprażonych orzechów, które nadały bardzo fajny posmak, do tego płatki owsiane zmielone na mąkę, słodka marchewka, trochę pikantnej papryki i czosnku, a do tego kremowa czerwona fasola, smak podkręcają również suszone pomidory z zalewy, dużo przypraw i zieleniny, nic dodać nic ująć moje ulubione pulpeciki :)
Składniki na 16 pulpecików :
3/4 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę (ewentualnie można użyć płatków błyskawicznych)
3/4 szklanki orzechów (ja użyłam włoskich)
1 szklanka startej marchewki (1 duża marchewka)
3 ząbki czosnku
puszka czerwonej fasoli
1/3 szklanki posiekanej bazylii
5-6 pomidorów suszonych z zalewy
1 jajko lub w wersji wegańskiej 3 łyżki nasion chia wymieszanych z 6 łyżkami gorącej wody i odstawionymi do zgęstnięcia
mała papryczka chili
sos sojowy, pieprz, majeranek lub inne przyprawy do smaku
1 łyżka oliwy/oleju kokosowego rafinowanego lub innego roślinnego
Przygotowanie :
Orzechy prażymy na patelni, aż zaczną przyjemnie pachnieć, następnie (po ostygnięciu) siekamy je lub mielimy delikatnie na dość grubą mąkę, umieszczamy w dużej misce, dodajemy płatki owsiane, startą marchewkę, posiekane pomidory, bazylię, czosnek, chili, przyprawy jajko lub chia, fasolę opłukujemy i delikatnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, przekładamy do miski, z masy formujemy pulpeciki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze ok 175 stopni przez 10-15 minut. Smacznego :)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/10/najlepsze-warzywne-pulpeciki-do.html