Wykonanie
Obiecałam wam, że wracam do blogowania na poważnie, a znowu miałam poślizg. Na szczęście mam parę przepisów w zanadrzu i teraz naprawdę
będę gotować, bo po prostu się za tym stęskniłam. Mam nadzieję, że nadal tutaj zaglądacie i nie spisaliście mnie na straty!Jak zauważyliście, wzięło mnie na poprawienie looku bloga i na tym chyba się nie skończy, bo ostatnio mam
dziwne ciągoty w stronę minimalizmu i prostoty. No i pojawiło się menu o które wiele osób prosiło, wymaga ono jeszcze dopracowania, ale jest już znacznie łatwiej się odnaleźć.Mam jeszcze jedno ogłoszenie parafialne dla Was, a raczej niespodziankę, i jeśli wszystko dobrze pójdzie, to poznacie ją już jutro wieczorem razem z następnym przepisem! Już po prostu nie
mogę się doczekać :D
Powiem tylko tyle, że jest to projekt dosyć nietypowy dla polskiej wegańskiej blogosfery ;)Dzisiaj w nocy (no bo publikuję w nocy), proponuję wam syte burgery z
fasoli i
płatków owsianych. Ja swoje upiekłam, ale wy możecie swoje usmażyć!Burgery z
czerwonej fasoli, 5-6 sztukPuszka
czerwonej fasoli3/4 kubka
płatków owsianych górskich3
suszone pomidory1 mała
czerwona cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
mąki kukurydzianej (można trochę więcej jak masa będzie się rozpadać)2-3 łyżki posiekanej
natki1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
bazyliiPół łyżeczki
pieprzuPół łyżeczki
ostrej papryki2 łyżki
sosu sojowegoBułka tarta do panierowaniaWarzywa +
majonez fasolowy z odrobiną
ketchupu, no i
bułki ziarniste!
Płatki zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmiękną.
Fasolę miksujemy z
pomidorami.
Cebulkę siekamy i podsmażamy razem z
czosnkiem na patelni. Kiedy już
płatki dojdą, odcedzamy je lekko i dodajemy do zblenderowanej
fasoli, razem z
mąką,
natką,
cebulą i resztą przypraw. Wyrabiamy z tego masę, jeśli nie będzie się kleić to dodajcie
oliwy, a jak będzie za rzadka, to
mąki.Lepimy kotlety, obtaczamy w
bułce i albo smażymy, albo pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, obracając po 15 minutach na druga stronę. Pod koniec ostatnich 3 minut wrzucamy przekrojone
bułki. Jeszcze ciepłe smarujemy
majonezem, i przekładamy warzywami i kotletem! U mnie :
sałata, kotlet,
pomidor,
cebula,
ogórek świeży,
papryka, no i masa
kiełków!Cheers and go vegan