Łosoś jest taką rybą, która smakuje zawsze. Czy solo czy z warzywami. Czy posypana tylko pieprzemcytrynowym czy w wymyślnej zalewie. U mnie dzisiaj łosoś marynowany w sosie sojowym z zielonym pesto!Składniki:- 600 g łososia bez skóry- 4 łyżki pesto z tego przepisu- 50 ml sosu sojowego- pieprzcytrynowyŁososia oczyścić z błonek i umyć. Sos sojowy i pieprz połączyć ze sobą w misce. Włożyć do zalewy kawałki łososia i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.Po upływie tego czasu wyłożyć rybę do naczynia żaroodpornego i posmarować pesto.Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 15 minut.Po wyjęciu można skropić sokiem z cytryny.WARZYWA:- 1 duży batat- 1 papryka czerowna- 1 papryka żółta- 1 duża cukinia- pół szklanki wina białego- sól, pieprz, natka pietruszkiWarzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę/lub z słupki.W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone bataty solimy i pieprzymy.Smażymy około 10 minut co jakiś czas mieszając. Gdy bataty są al dente - dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy kolejne 5-8 minut. Na koniec dodajemy cukinię, wlewamy wino i przykrywamy. Dusimy około 8 minut. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!!!