Wykonanie
Pyszna, sezonowa zupa krem z dyni! Bardzo rozgrzewa i smakuje wyśmienicie!Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównymSkładniki :1000 g dyni (pomarańczowa)2
cebule2
czerwone papryki3 ząbki
czosnku5 czubatych łyżeczek
przecieru pomidorowego1,5 l
bulionu warzywnegoOlejPlasterek świeżego
imbiru1 łyżka soku c
cytrynySól,
pieprz,
vegetaPrzygotowanie:Do garnka wlewamy 1,5 l
wody, dodajemy 1
marchewkę, 1
pietruszkę, 1
cebulkę, małego
pora,
natkę selera, łyżeczkę
Vegety i gotujemy
bulion. Obieramy
dynię ze skórki, wyrzucamy miąższ i kroimy przygotowaną
dynię w kostkę.
Paprykę oraz
cebulkę kroimy w kostkę albo paski, dowolnie. Wlewany na patelnię 2-3 łyżki
oleju i obsmażamy kostki dyni z każdej strony. Z
bulionu wyławiamy warzywa, i dodajemy obsmażoną
dynię. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, oraz drobno pokrojony plasterek
imbiru. Wyciskamy łyżkę
cytryny dodajemy do
bulionu i gotujemy całość 15 min.
Między czasie dusimy do miękkości
paprykę oraz
cebulkę na odrobinie
oleju. Po upływie 15 min dodajemy uduszoną
cebulkę,
paprykę i gotujemy całość około 5 min. Następnie całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę, dodajemy przecier i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Doprawiamy
solą i
pieprzem wedle uznania. Zupę krem z dyni podajemy z łyżką
jogurtu naturalnego. Można również do zupki zrobić sobie grzanki. Smacznego.