ßßß
SKŁADNIKI:Naleśniki:- 100 g przesianej mąki- szczypta soli- 2 jaja (rozmiar L)- 250 ml zimnego mleka- pół łyżeczki kurkumy- olej w sprayu do natłuszczenia patelni (teflonowa o rozmiarze 24 cm)- serek Almette fruit z Gruszką i Jabłkiem- 250 g ryżu do sushi- 250 - 300 ml mleka do ugotowania ryżu- duża garść truskawek (bez szypułek i umytych)- duża garść malin (umytych)- skórka otarta z połowy limonki- 30 g dobrej jakościowo czekolady deserowej- mleko potrzebne do jej rozpuszczeniaPRZYGOTOWANIE:Naleśniki:Mąkę, sól oraz jaja mieszamy mikserem na najniższym poziomie lub trzepaczką, następnie powoli dodajemy mleko, mieszając aż do połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół i jedno z nich mieszamy z kurkumom, następnie odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, delikatnie natłuszczamy (najlepiej pomóc sobie ręcznikiem papierowym, by tłuszczu nie było za dużo) i smażymy z obu stron cienkie naleśniki.Ryż:Gdy odstawimy ciasto na naleśniki, w tym czasie przygotowujemy ryż. Przekładamy go do małego garnka, do którego mamy dopasowaną pokrywkę. Ryż płuczemy czterokrotnie w wodzie, następnie zalewamy go mlekiem i zagotowujemy. Po zagotowaniu gaz zmniejszamy na bardzo mały i gotujemy ryż 15 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, a ryż zostawiamy jeszcze pod przykryciem przez kolejne 15 minut.Sos:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka na gładki, lśniący sos.Sushi:Truskawki jeśli są zbyt duże, kroimy na ćwiartki. Na chłodnym naleśniku rozprowadzamy ugotowany ryż, zostawiając na końcu 2 cm by naleśnik mógł się w tym miejscu skleić. Naleśnik najlepiej roluje się za pomocą maty bambusowej do sushi, ale i bez niej sobie poradzicie. Na wysokości 1/3 naleśnika wykładamy serek Almette fruit z Gruszką i Jabłkiem, posypujemy go skórką z limonki, układamy w dwóch rzędach owoce i ściśle zawijamy. Ruloniki po zrolowaniu odkładamy na 15 minut, po tym czasie bardzo ostrym nożem kroimy na 2 cm kawałki. Podajemy wraz z sosem czekoladowym oraz miętą.