Wykonanie
Dziś podzielę się z
Wami moim ulubionym sposobem na przygotowanie gulaszu. Gulasz to danie bardzo rozgrzewające i syte - w sam raz na aurę panującą za oknem. Można go dowolnie modyfikować np. dodając
paprykę, czy inne warzywa. Sos zagęścić
śmietaną, lub
mięso po obsmażeniu podlać
winem. Zapraszam!

SKŁADNIKI:- 1/2 kg
łopatki wieprzowej- 1
marchewka- 2 gałązki
selera naciowego- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 2 szklanki
bulionu-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra-
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (ja dodatkowo oczyszczam ją z całego tłuszczu).
Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy, dodajemy łyżkę
oleju i mieszamy. Odkładamy na godzinę do lodówki. Warzywa myjemy i obieramy.
Marchewkę,
seler oraz
cebulę kroimy w półksiężyce,
czosnek siekamy. Na gorącej patelni rozgrzewamy
olej. Wrzucamy
mięso i mocno obsmażamy. Teraz dodajemy
cebulę,
czosnek oraz
marchewkę. Po minucie dodajemy
seler i chwilkę smażymy. Na patelnię wlewamy
bulion, przykrywamy i dusimy aż do miękkości. Sos ewentualnie przyprawiamy wg gustu i/lub zagęszczamy
śmietaną. Gulasz podajemy z
kaszą lub
ziemniakami. Smacznego!

