ßßß Cookit - przepis na Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej

nazwa

Wykonanie

Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym sposobem na przygotowanie gulaszu. Gulasz to danie bardzo rozgrzewające i syte - w sam raz na aurę panującą za oknem. Można go dowolnie modyfikować np. dodając paprykę, czy inne warzywa. Sos zagęścić śmietaną, lub mięso po obsmażeniu podlać winem. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 1 marchewka
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (ja dodatkowo oczyszczam ją z całego tłuszczu). Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy, dodajemy łyżkę oleju i mieszamy. Odkładamy na godzinę do lodówki. Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, seler oraz cebulę kroimy w półksiężyce, czosnek siekamy. Na gorącej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i mocno obsmażamy. Teraz dodajemy cebulę, czosnek oraz marchewkę. Po minucie dodajemy seler i chwilkę smażymy. Na patelnię wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy aż do miękkości. Sos ewentualnie przyprawiamy wg gustu i/lub zagęszczamy śmietaną. Gulasz podajemy z kaszą lub ziemniakami. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2014/02/gulasz-z-opatki-wieprzowej.html