Wykonanie
Do tej zupki zainspirował mnie Jamie Oliver, który zrobił ją z
szałwią i kilkoma rodzajami
cebuli. U mnie biednie, użyłam naszej zwykłej
cebuli i
pora. Ale i tak było smacznie.
Cebulka staje się słodka, grzanki bardzo do niej pasują, a całość wykańcza angielski
sos Worcestershire. Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 5
cebul pokrojonych w plasterki- 2 małe
pory lub 1 duży obrane i białe części pokrojone w plasterki- 3 ząbki
czosnku posiekane lub przeciśnięte- spory kawałek
masła-
oliwa- 1 litr
bulionu-
sól,
pieprz- posiekana
natka pietruszki- 8 małych kromek
chleba (może być czerstwy)-
sos Worcestershire-
ser (u mnie gouda i pecorino)PRZYGOTOWANIE:Do rondla z grubym dnem wlać trochę
oliwy,
masło i dodać
czosnek. Wymieszać, dadć
cebulę,
pory, posolić i popieprzyć. Przykryć garnek, zostawiając małą szparkę i dusić na maleńkim ogniu 50min, z tym, że na ostatnie 20 min zdjąć pokrywę, by
cebula nabrała złotego koloru. Od czasu do czasu zamieszać
cebulą, by nie przywarła. Po tym czasie wlać
bulion i doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 min. Doprawić jeśli ewentualnie trzeba i dodać
natkę.Rozgrzać piekarnik, opiec kromki
chleba z obu stron. Nalać zupę do żaroodpornych miseczek. Ułożyć
chleb na ich wierzchu i lekko wcisnąć. Posypać
startym serem i skropić
sosem Worcestershire. Wstawić miski na blasze do piekarnika i zapiekać chwilkę aż
ser się roztopi. Podawać gorące. Smacznego!