ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa z grzankami z serem

Zupa cebulowa z grzankami z serem

nazwa

Wykonanie

Do tej zupki zainspirował mnie Jamie Oliver, który zrobił ją z szałwią i kilkoma rodzajami cebuli. U mnie biednie, użyłam naszej zwykłej cebuli i pora. Ale i tak było smacznie. Cebulka staje się słodka, grzanki bardzo do niej pasują, a całość wykańcza angielski sos Worcestershire. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 5 cebul pokrojonych w plasterki
- 2 małe pory lub 1 duży obrane i białe części pokrojone w plasterki
- 3 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte
- spory kawałek masła
- oliwa
- 1 litr bulionu
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
- 8 małych kromek chleba (może być czerstwy)
- sos Worcestershire
- ser (u mnie gouda i pecorino)
PRZYGOTOWANIE:
Do rondla z grubym dnem wlać trochę oliwy, masło i dodać czosnek. Wymieszać, dadć cebulę, pory, posolić i popieprzyć. Przykryć garnek, zostawiając małą szparkę i dusić na maleńkim ogniu 50min, z tym, że na ostatnie 20 min zdjąć pokrywę, by cebula nabrała złotego koloru. Od czasu do czasu zamieszać cebulą, by nie przywarła. Po tym czasie wlać bulion i doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 min. Doprawić jeśli ewentualnie trzeba i dodać natkę.
Rozgrzać piekarnik, opiec kromki chleba z obu stron. Nalać zupę do żaroodpornych miseczek. Ułożyć chleb na ich wierzchu i lekko wcisnąć. Posypać startym serem i skropić sosem Worcestershire. Wstawić miski na blasze do piekarnika i zapiekać chwilkę aż ser się roztopi. Podawać gorące. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/10/zupa-cebulowa-z-grzankami-z-serem.html