ßßß Cookit - przepis na Piankowy sernik z dynią

Piankowy sernik z dynią

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto i delikatna piankowa warstwa serowa o delikatnym posmaku dyni tworzy pyszny jesienny sernik w sam raz do filiżanki ciepłej herbaty.
Do udekorowania użyłam niezawodnych jak zawsze produktów Dr.Oetker
Składniki:
Ciasto kruche
15 dag mąki pszennej
10 dag masła
2 łyżki cukru
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1/2 kg mielonego twarogu
3/4 szklanki puree z pieczonej dyni
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka 2%
4 białka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
Pianka ze śmietanki:
1 szklanka śmietany 30%
1 galaretka pomarańczowa
Prymulki Dr.Oetker
Cytrynowa beza Dr.Oetker
Blask pereł Dr.Oetker
Sposób wykonania:
Ciasto: Do mąki pszennej dodać cukier oraz żółtko i pocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm. Schłodzić w lodówce.
Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować masę serową z mlekiem, cukrem i jajkami oraz budyniem, dodać puree z dyni,na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać w masę serową.
Wylać na kruchy spód, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 25 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę -prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę , wlewamy cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, wylewamy na zimny sernik, rozprowadzamy szpatułką, dekorujemy wg uznania.
Schładzamy w lodówce.
Bon Appetit!
http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html
http://www.porcelanabogucice.pl/index.php
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/10/piankowy-sernik-z-dynia.html