Wykonanie
Kruche ciasto i delikatna piankowa warstwa serowa o delikatnym posmaku dyni tworzy pyszny jesienny sernik w sam raz do filiżanki ciepłej
herbaty.Do udekorowania użyłam niezawodnych jak zawsze produktów Dr.Oetker
Składniki:Ciasto kruche15 dag
mąki pszennej10 dag
masła2 łyżki
cukru1
żółtko1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa:1/2 kg mielonego
twarogu3/4 szklanki puree z pieczonej dyni1/2 szklanki
mleka w proszku1/2 szklanki
mleka 2%4
białka2
jajka3/4 szklanki
cukru1
budyń śmietankowyPianka ze
śmietanki:1 szklanka
śmietany 30%1
galaretka pomarańczowaPrymulki Dr.OetkerCytrynowa
beza Dr.OetkerBlask pereł Dr.OetkerSposób wykonania:Ciasto: Do
mąki pszennej dodać
cukier oraz
żółtko i pocięte na kawałki zimne
masło, wsypać
proszek do pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm. Schłodzić w lodówce.Masa serowa:
Białka jaj ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować masę
serową z
mlekiem,
cukrem i
jajkami oraz
budyniem, dodać puree z dyni,na koniec dodać ubite
białka i delikatnie wmieszać w masę
serową.Wylać na kruchy spód, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 25 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Pianka:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej
wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.Dobrze schłodzoną
śmietankę -prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę , wlewamy cienkim strumieniem tężejącą
galaretkę, wylewamy na zimny sernik, rozprowadzamy szpatułką, dekorujemy wg uznania.Schładzamy w lodówce.Bon Appetit!
http://www.oetker.pl/pl-pl/index.htmlhttp://www.porcelanabogucice.pl/index.php