Wykonanie
Nie mam ostatnio zbyt wiele czasu na pichcenie, ale że bez słodkiego obejść się nie
mogę, zrobiłam więc szybciutko smakowite orkiszowe muffinki pełne
jabłek, z dodatkiem
cynamonu i
migadłową posypką. Jest to przepis na muffinki pięknej Nigelli Lawson, więc z góry było pewne, że będzie ekspresowy i nieskomplikowany :) Suche i mokre składniki wymieszałam osobno, a
potem połączyłam ze sobą i dodałam pokrojone w kosteczkę
jabłka oraz siekane
migdały. Po 25 minutach w kuchni na
stole stały obłędnie pachnące muffinki :) Szybko i bez użycia miksera, i o to chodziło :DMuffinki cudnie rosną i mogą stanowić pyszne drugie śniadanie do pracy lub dla Dzieci do szkoły. Wychodzą mięciutkie, wilgotne, pięknie pachną
cynamonem. Proponuję Wam jednak znacznie ograniczyć dodatek
cukru, bo według mnie ilość dodanego
miodu jest wystarczająca i
cukier jest tu zbędny (ja go mocno zredukowałam). Zamiast
mąki orkiszowej możecie oczywiście użyć zwykłej pszennej, ale wiadomo... internety krzyczą, że
mąka pszenna jest fe! :DSKŁADNIKI:2 większe
jabłka250 g
mąki orkiszowej (można użyć pszennej lub wymieszać obie)2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia30 g
cukru brązowego (w oryginalnym przepisie było 125 g) + 4 łyżeczki na posypkę125 ml płynnego
miodu (mój był gęsty)60 ml
jogurtu naturalnego125 ml
oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)2
jajka75 g
migdałów (użyłam gotowych siekanych w kosteczkę)WYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój
owoce w kostkę około 1x1 cm.Wymieszaj 1 łyżeczkę
cynamonu z 4 łyżeczkami
cukru i połową posiekanych
migdałów. Odstaw posypkę na później.W jednej misce wymieszaj suche składniki:
mąkę, pozostały
cynamon, proszek i
cukier.W drugiej misce wymieszaj (najlepiej trzepaczką) mokre składniki:
miód,
olej,
jogurt i
jajka.Połącz mokre i suche składniki, krótko zamieszaj i dodaj
jabłka i pozostałe siekane
migdały. Wymieszaj całość.Masę przełóż do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piecz muffinki około 20-23 minuty do zezłocenia się wierzchu i tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij je ostrożnie na kratkę i pozostaw do ostudzenia. Gotowe! Smacznego!