Wykonanie
Błyskawiczny przepis na zdrowe i smaczne
ciasteczka, złożone tak naprawdę z
trzech składników:
bananów,
płatków owsianych i
bakalii (ok, i łyżki
miodu:D).
Banany pełnią tu główną rolę, sklejają całość, nadają odpowiednią wilgoć i przyjemny posmak. Wystarczy rozgnieść je, a następnie dodać do nich pozostałe składniki i uformować
ciastka. Po 20 minutach mamy mega zdrowe, pożywne i smakowite
ciasteczka, które ze szklanką zimnego
mleka smakują świetnie:) Bez wyrzutów możecie dorzucić je dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie albo zapakować do pracy - są bardzo sycące, dodają energii i dostarczają mnóstwa wartościowych składników. Na blogu znajdziecie też przepis na inne przepyszne owsiane
ciasteczka (zdjęcia proszą się już o aktualizację:D), z tym, że te są już trochę bardziej kaloryczne, bo na
maśle, ale również z ogromem zdrowych dodatków:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:2 dojrzałe
banany1/2 szklanki
płatków owsianych1/2 szklanki
słonecznika1/3 szklanki
wiórków kokosowych1/3 szklanki
siemienia lnianego1/3 szklanki
płatków migdałowych lub ulubionych
orzechów (posiekanych)1/3 szklanki
suszonej żurawiny0,5 łyżeczki
cynamonu1 czubata łyżka
mioduWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Banany rozgnieć dokładnie widelcem i dodaj do nich pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko na gęstą masę.Nabieraj łyżką masę, formuj w dłoni kulki wielkości dużej
śliwki i układaj je na blasze, rozpłaszczając delikatnie do wymiaru okrągłych
ciasteczek.Piecz
ciastka około 22-23 minuty na złoty kolor. Gotowe pozostaw na blasze do ostygnięcia. Ostudzone smakują najlepiej z zimnym
mlekiem. Gotowe! Smacznego !