Wykonanie
Poczytałam sobie ostatnio etykietki wszystkich
płatków i
musli, które
wcina moje dziecko i Michał. Cóż wnioski nie były optymistyczne. Choćby nie wiem jak były fit, w głównej mierze składają się z najmniej wartościowych
płatków kukurydzianych i
cukru. Skłoniło mnie to do zrobienia własnej granoli.
Czemu nie robiłam tego wcześniej?! Nie wiem, ale na pewno
będę ją teraz robić zawsze :)Granola250g
płatków owsianych1 szklanka
wiórków kokosowych1 szklanka wymieszanych pestek dyni i
słonecznikapół szklanki
suszonej żurawiny2 łyżki esencji waniliowej3 łyżki
miodu3 łyżki
oliwyWszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut mieszając aby równomiernie się zezłociła. Kiedy wystygnie, rozkruszyć na mniejsze kawałki. Przechowywać w hermetycznym pojemniku.