ßßß Cookit - przepis na Granola II.

Granola II.

nazwa

Wykonanie

Poprzednia granola została zjedzona, a więc czas zabrać się za kolejną. Jest troszkę inna, teraz byłam ostrożniejsza przy jej pieczeniu, aby nie uległa choćby małemu spaleniu. Różni się nieco od poprzedniej, aczkolwiek pewnie nie znacznie, ponieważ nie miałam wystarczającej ilości składników,aby zrobić Granolę ze świeżymi figami/śliwkami . Ujrzycie ją nie długo i jestem pewna że będzie tak samo pyszna jak ta dzisiejsza c:
Składniki:
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki łuskanych pestek słonecznika 2/3 szklanki łuskanych pestek z dyni
2 łyżki otrębów pszennych
1 szklanka suszonej żurawiny
4 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
Miód stawiamy na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia. Zestawiamy z gazu i dodajemy olej. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Wszystkie składniki (oprócz żurawiny i rodzynek) mieszamy ze sobą. Dodajemy miód zmieszany z olejem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Wykładamy blachę papierem do pieczeni i wysypujemy na to masę. Równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni.
Wstawiamy granolę na 25 min do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pamiętajmy o tym, aby po 10 minutach wyjąć granolę i ją przemieszać, aby się nie przypaliła. Po 25 minutach wyjmujemy granolę i dosypujemy do niej żurawinę i rodzynki. Całość mieszamy i przekładamy do szczelnie zamykanego słoika.
Podajemy z jogurtem, samotnie lub tak jak ja jadam co rano z gęstą kaszą manną na mleku c:
Smacznego!
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2012/01/granola-ii.html