Wykonanie
Moja najmłodsza córeczka po raz pierwszy w jej rocznym życiu solidnie się rozchorowała.Dlatego nie miałam czasu na odwiedzanie Waszych blogów i czerpanie z nich inspiracji.Dzisiaj obudziłam się z wielką ochotą na coś zdrowego.Przypomniał mi się jeden z przepisów Ewy Chodakowskiej na granolę z
jogurtem.Jej pomysł posłużył mi w dużym stopniu do skomponowania własnej warjacji.I tak powstała Domowa granola z
jogurtem i
truskawkami.Pamiętajcie by nie zostawiać jej zbyt długo w piecu, bo może się przypalić.Gwarantuje piękny zapach w całym domu a
potem wspaniałe doznania smakowe.Chrupiąca, cynamonowa granola doskonale komponuje się z kwaskowatym
jogurtem i cierpkimi
truskawkami.POTRZEBUJESZ:GRANOLA:15 ŁYŻEK
PŁATKÓW OWSIANYCH2 ŁYŻKI
PŁATKÓW MIGDAŁOWYCH2 ŁYŻKI ŁUSKANEGO
SŁONECZNIKA, UPRAŻONEGO NA SUCHEJ PATELNI2 ŁYŻKI
WIÓRKÓW KOKOSOWYCH2-3 ŁYŻKI DOWOLNYCH
ORZECHÓWSPORA GARŚĆ
ŻURAWINY5
SUSZONYCH MORELI DROBNO POKROJONYCH1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA2 ŁYŻKI
MIODU NAYURALNEGO1 ŁYŻKA
CYNAMONUDODATKOWO:MAŁY
JOGURT NATURASLNY3
TRUSKAWKI (MROŻONE LUB ŚWIEŻE)WYKONANIE:1. Na papierze do pieczenia wysypujemy:
płatki owsiane,
migdałowe, wiórki,
słonecznik,
orzechy,
żurawinę i
morele, posypujemy
cynamonem.2.
Masło topimy, zalewamy naszą mieszankę, następnie zalewamy ją
miodem i wszystko mieszamy.3. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.4. W miseczce układamy warstwami:2 łyżki granolipołowę
jogurtu2 łyżki granoliresztę
jogurtu1 łyżka granoli i zduszone widelcem
truskawki.
Smacznego!Pani M.