ßßß
Moja najmłodsza córeczka po raz pierwszy w jej rocznym życiu solidnie się rozchorowała.Dlatego nie miałam czasu na odwiedzanie Waszych blogów i czerpanie z nich inspiracji.Dzisiaj obudziłam się z wielką ochotą na coś zdrowego.Przypomniał mi się jeden z przepisów Ewy Chodakowskiej na granolę z jogurtem.Jej pomysł posłużył mi w dużym stopniu do skomponowania własnej warjacji.I tak powstała Domowa granola z jogurtem i truskawkami.Pamiętajcie by nie zostawiać jej zbyt długo w piecu, bo może się przypalić.Gwarantuje piękny zapach w całym domu a potem wspaniałe doznania smakowe.Chrupiąca, cynamonowa granola doskonale komponuje się z kwaskowatym jogurtem i cierpkimi truskawkami.POTRZEBUJESZ:GRANOLA:15 ŁYŻEK PŁATKÓW OWSIANYCH2 ŁYŻKI PŁATKÓW MIGDAŁOWYCH2 ŁYŻKI ŁUSKANEGO SŁONECZNIKA, UPRAŻONEGO NA SUCHEJ PATELNI2 ŁYŻKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH2-3 ŁYŻKI DOWOLNYCH ORZECHÓWSPORA GARŚĆ ŻURAWINY5 SUSZONYCH MORELI DROBNO POKROJONYCH1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA2 ŁYŻKI MIODU NAYURALNEGO1 ŁYŻKA CYNAMONUDODATKOWO:MAŁY JOGURT NATURASLNY3 TRUSKAWKI (MROŻONE LUB ŚWIEŻE)WYKONANIE:1. Na papierze do pieczenia wysypujemy: płatki owsiane, migdałowe, wiórki, słonecznik, orzechy, żurawinę i morele, posypujemy cynamonem.2. Masło topimy, zalewamy naszą mieszankę, następnie zalewamy ją miodem i wszystko mieszamy.3. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.4. W miseczce układamy warstwami:2 łyżki granolipołowę jogurtu2 łyżki granoliresztę jogurtu1 łyżka granoli i zduszone widelcem truskawki.

Smacznego!Pani M.