ßßß
Błyskawiczny przepis na zdrowe i smaczne ciasteczka, złożone tak naprawdę z trzech składników: bananów, płatków owsianych i bakalii (ok, i łyżki miodu:D). Banany pełnią tu główną rolę, sklejają całość, nadają odpowiednią wilgoć i przyjemny posmak. Wystarczy rozgnieść je, a następnie dodać do nich pozostałe składniki i uformować ciastka. Po 20 minutach mamy mega zdrowe, pożywne i smakowite ciasteczka, które ze szklanką zimnego mleka smakują świetnie:) Bez wyrzutów możecie dorzucić je dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie albo zapakować do pracy - są bardzo sycące, dodają energii i dostarczają mnóstwa wartościowych składników. Na blogu znajdziecie też przepis na inne przepyszne owsiane ciasteczka (zdjęcia proszą się już o aktualizację:D), z tym, że te są już trochę bardziej kaloryczne, bo na maśle, ale również z ogromem zdrowych dodatków:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:2 dojrzałe banany1/2 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki słonecznika1/3 szklanki wiórków kokosowych1/3 szklanki siemienia lnianego1/3 szklanki płatków migdałowych lub ulubionych orzechów (posiekanych)1/3 szklanki suszonej żurawiny0,5 łyżeczki cynamonu1 czubata łyżka mioduWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Banany rozgnieć dokładnie widelcem i dodaj do nich pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko na gęstą masę.Nabieraj łyżką masę, formuj w dłoni kulki wielkości dużej śliwki i układaj je na blasze, rozpłaszczając delikatnie do wymiaru okrągłych ciasteczek.Piecz ciastka około 22-23 minuty na złoty kolor. Gotowe pozostaw na blasze do ostygnięcia. Ostudzone smakują najlepiej z zimnym mlekiem. Gotowe! Smacznego !
