Wykonanie
Dziś kolejny przepis na
pieczywo na zakwasie. W słoiku uzbierała się spora ilość zakwasu, który należało zużyć, więc receptura zawieszonego już niestety, bloga Pracownia Wypieków okazała się idealna.Bułeczki bardzo łatwe do wykonania, szybkie i smaczne. W środku bardzo mięsiste, miękkie i treściwe, skórka miękka, chrupiąca po wyjęciu z pieca. Dla wielbicieli
pieczywa o charakterystycznym, kwaśnym zapachu.To idealne
bułki na weekendowe śniadanie, a jak coś zostanie, to warto zabrać w poniedziałek do pracy ;)Potrzebne składniki:- 150 g czynnego zakwasu- 100 g
mąki pszennej razowej- 300 g
mąki pszennej- łyżeczka
drożdży- łyżeczka
miodu- 2 łyżki
oliwy- łyżeczka
soli- 200 ml ciepłej
wody- 2-3 łyżki
słonecznikaSposób wykonania:W misce wymieszać zakwas, rozkruszone
drożdże,
miód,
oliwę oraz
wodę. Powoli dodawać
mąkę i
ziarna słonecznika, wyrabiać gładkie ciasto. Można użyć również miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.Odstawić w misce wysmarowanej
oliwą do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywać porcje i formować
bułki. Układać na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach, można posypać ziarnami,
otrębami lub
sezamem. Piec przez 13-15 minut w 220 stopniach. Studzić na kratce.