ßßß Cookit - przepis na Bułki na zakwasie żytnim

Bułki na zakwasie żytnim

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejny przepis na pieczywo na zakwasie. W słoiku uzbierała się spora ilość zakwasu, który należało zużyć, więc receptura zawieszonego już niestety, bloga Pracownia Wypieków okazała się idealna.
Bułeczki bardzo łatwe do wykonania, szybkie i smaczne. W środku bardzo mięsiste, miękkie i treściwe, skórka miękka, chrupiąca po wyjęciu z pieca. Dla wielbicieli pieczywa o charakterystycznym, kwaśnym zapachu.
To idealne bułki na weekendowe śniadanie, a jak coś zostanie, to warto zabrać w poniedziałek do pracy ;)
Potrzebne składniki:
- 150 g czynnego zakwasu
- 100 g mąki pszennej razowej
- 300 g mąki pszennej
- łyżeczka drożdży
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- 200 ml ciepłej wody
- 2-3 łyżki słonecznika
Sposób wykonania:
W misce wymieszać zakwas, rozkruszone drożdże, miód, oliwę oraz wodę. Powoli dodawać mąkę i ziarna słonecznika, wyrabiać gładkie ciasto. Można użyć również miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.
Odstawić w misce wysmarowanej oliwą do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywać porcje i formować bułki. Układać na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach, można posypać ziarnami, otrębami lub sezamem. Piec przez 13-15 minut w 220 stopniach. Studzić na kratce.
Źródło:http://jak-to-smakuje.blogspot.com/2015/10/buki-na-zakwasie-zytnim.html