Wykonanie
Tater tots to chrupiące, smażone w głębokim tłuszczu krokieciki z gotowanych
ziemniaków. Jak się okazało, wychodzą też genialnie z
kalafiora, nawet pieczone w piekarniku. Aromatyczne i mocno doprawione, są świetne jako przekąska na ciepło i zimno, a także dodatek do obiadu w wersji low carb. Dla opornych względem
kalafiora - na bank przekonacie się do niego w tej postaci ;)kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.Składniki na 4 porcje►
kalafior [800 g / średnia sztuka]►
mozzarella tarta [50 g]►
bułka tarta [50 g]►
olej rzepakowy [20 g/ 2 łyżki]►
jajko [1 szt]►sól morska [szczypta]►czosnek [pół łyżeczki]►
oregano [pół łyżeczki]►
bazylia [pół łyżeczki]Umyty
kalafior ugotować w wodzie lub na parze. Zblendować, odsączyć z
wody i przełożyć do dużej miski.Masę
kalafiorową doprawić, wbić do niej
jajko, dodać
ser,
olej i ok. 30 g
bułki tartej (w razie potrzeby można dodać więcej, żeby otrzymać dość zwartą i gęstą konsystencję, dobrze odsączony
kalafior nie powinien potrzebować większej ilości ale to raczej kwestia indywidualna ;).Z masy uformować kuleczki i obtoczyć je w pozostałej
bułce. Ważne, żeby były podobnych rozmiarów, dzięki temu upieką się równomiernie w tym samym czasie.Piec w 200 stopniach przez ok. 10 min, bądź do uzyskania lekko złotej skórki.Podawać z ulubionymi sosami.