Wykonanie
Kolejny szlagier w świecie fit przepisów. Uwielbiamy pizzę z
kalafiora i robię ją dość często. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to po przeczytaniu tego posta marsz do kuchni! Postanowiłam wstawić przepis na sam spód, bo ile osób tyle kombinacji dodatków na pizzę, sami wybierzcie co chcecie na nią położyć ;) U mnie
sos pomidorowy,
szynka z
kurczaka,
mozarella i świeży
pomidor. Najbardziej pasują mi mini pizze, takie jak na zdjęciu - piekę je na papierze a
potem mrożę i w każdej chwili
mogę zarzucić pysznościami, wstawić do pieca i cieszyć się tym sprytnym daniem.* kaloryczność i makroskładniki jednego
spodu do mini pizzy BEZ dodatkówna 5 porcji / 5 x mini pizza►
jajko [1 sztuka]►
kalafior [1 kg / średnia sztuka]►
tarta mozzarella [50 g]Umytego i osuszonego
kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze.Ostudzić i odsączyć z
wody używając czystej ściereczki, ręczników papierowych albo (mój ulubiony sposób) praski do
ziemniaków.Odsączonego
kalafiora rozdrobnić blenderem ręcznym.Dodać
jajko i
mozarellę, wszystko wymieszać.Podzielić ,,ciasto'' na 5 równych części i uformować okrągłe pizze.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 20-25 min.