Wykonanie
Ostatnio były
ryby teraz czas na
owoce morza czyli danie z
krewetkami. Dzisiaj przepis na tradycyjne danie kuchni brazylijskiej z regionu Bahia czyli xinxim. Uznawane podobnie jak moqueca za danie oferowane bogom w religii candomble . Tak więc niech Was nie zmyli ta lekko chińska nazwa. Xinxim to potrawka z kawałków
kurczaka oraz
krewetek zarówno suszonych jak i świeżych z
orzeszkami solonymi a wszystko w
mleku kokosowym odpowiednio przyprawione.Wszystko to podajemy oczywiście z
ryżem.Zaletę tej potrawy jest to że im dłużej postoi tym lepsza coś jak nasz polski bigos.Dlatego też porcja na którą podamy przepis jest jak dla 10 osób albo na 5 dni (jak dla naszej pary).Składniki:
kurczak cały300 gram
krewetek świeżych dużych100 gram
krewetek suszonych (wiemy że ciężko je zakupić więc informujemy że bez nich xinxim też da się zjeść:-))puszka
mleka kokosowego (330 ml)
kolendra świeża
cebula czerwona lub biała3 łyżki kuminusok z 2
cytrynsólpapryka zielona3 ząbki
czosnku wyciśniętego5 łyżek
oleju palmowego dende dla tych co lubią ostro - kilka
ostrych papryczek suszonych
Przygotowanie:
Myjemy
kurczaka w
soku z cytryny i smarujemy
solą. Zostawiamy na kilka minut. Myjemy jeszcze raz aby zetrzeć
sól. Kroimy
kurczaka w kawałki i znów skrapiamy
sokiem z cytryny.
Cytrynę wykorzystujemy również do skropienia
krewetek świeżych by "nabrały" smaku.
Paprykę,
cebulę, kumin,
czosnek miksujemy. Oddzielnie miksujemy lub rozgniatamy garść
orzeszków solonych (z ich powodu do potrawy nie dodajemy dużo
soli, ledwie szczyptę).Mielimy również oddzielnie suszone
krewetki nie zapominając wcześniej je oczyścić z "pancerzyka".
Bierzemy duży wok lub głęboką patelnię, która pomieści nam nasze składniki. Wrzucamy
kurczaka, zmiksowane
przyprawy, zmiksowane orzeszki oraz
krewetki suszone. Dodajemy poszatkowaną
kolendrę świeżą. Wszytko zalewamy
mlekiem kokosowym oraz dodajemy
olej palmowy.
Stawiamy na średnim ogniu przykryte pokrywką ok. 20-25 minut. Następnie gdy mamy już "ugotowanego"
kurczaka, wrzucamy
krewetki.
Gotujemy jeszcze 10 minut (maksymalnie) na małym ogniu.Oczywiście nie zapominajmy w
między czasie mieszać wszystkiego od czasu do czasu drewnianą łyżką.
Podajemy z
białym ryżem. Do tego najlepiej pasuje białe schłodzone
wino!Smacznego!