Wykonanie
Rok temu robiłam swój pierwszy zakwas z
buraków. Barszcz czerwony z takim zakwasem jest nieporównywalnie lepszy niż z kupnym. Polecam! Zakwas musi stać ok 6 dni, aby był gotowy.
Składniki:1 kg
buraków5 ząbków
czosnkuok 1,5 litra letniej przegotowanej
wodySposób wykonania:1.
Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry.2.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki.3.
Buraki przełożyć do dużego słoika, dodać
czosnek.4. Całość zalać
wodą,
Woda powinna zakryć
buraki całkowicie, ale nie powinno być jej za dużo. Słoik zakryć gazą i obwiązać. Odstawić na 6-7 dni.5. Jeśli na powierzchni zbierze się piana, należy ją zdjąć, przecedzić przez sitko (dodatkowo rozkładam na sitku gazę). Zakwas zlać do wyparzonych suchych słoiczków lub butelek, przechowywać w lodówce. Do butelek lub słoiczków można dodać
oleju lub
oliwy, by z wierzchu nie zaczął się psuć.Smacznego!!!Uwaga! Naczynie, w którym przygotowujemy zakwas powinno być idealnie czyste! Najlepiej porządnie wyparzyć
słój i dokładnie umyć
buraki, aby nie pojawiła się pleśń.Źródło: Domowa kuchnia Aniki