Wykonanie
Jak ugotować buraki?12:33 Jedz Taniej 0 Comments
http://www.naturalneoczyszczanie.pl/2011/07/buraki-%E2%80%93-oczyszczajace-wlasciwosci/
Burak - pojęcie niejednoznaczne. Jak podaje słownik
języka polskiego, wyróżniamy cztery typy definiowania tego terminu:1) może to być roślina dwuletnia, jadalna2) jest to również korzeń tej rośliny3) mówimy także o jarzynie
buraka4) potocznie, jako wyraz ubolewania nad poziomem czyjejś kultury.Nas interesować będzie drugie podejście.
Burak ze względu na swoje walory smakowe, ale i odżywcze, bardzo słusznie zajmuje jedną z głównych pozycji na stołach
polskich kuchni.
Buraki są lekkostrawne i zapobiegają demineralizacji organizmu. Są stosowane w leczeniu anemii, nerwicy czy choćby nowotworu. Warto włączyć je do swojej kuchni również po to, aby wzmocnić pracę swojej wątroby.Tyle nauki, przejdźmy do praktyki.Przygotowanie
buraków jest bardzo proste i tanie (aktualnie w Tesco sprzedawane są po 89gr za kg).- obmywamy
buraki ze sklepowego syfu-
buraki gotujemy w skórkach!-
wody nie solimy!- zmniejszamy nieco ogień, tak żeby "bulgotały" i czekamy około godzinę, aż
buraki zmiękną (test gotowości podobnie jak w przypadku
ziemniaków, a więc wbijamy widelec i jeśli uda nam się zagłębić go w
buraku na długość igiełek, to znaczy, że
burak jest gotowy)Ugotowane
buraki odcedzamy i czekamy aż ostygną (można je wystawić na balkon lub za okno- pod warunkiem, że mamy parapet :) )Ostudzone
buraki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części.Smacznego!Rafał