Wykonanie
Niektórzy wzdrygają się na samą myśl o burakach. Dzisiejszy koktajl przygotowałam właśnie z myślą o takich osobach.
Dajcie go komukolwiek, a nie uwierzy że są w nim
buraki. Za to na pewno wyczuje
słodycz banana i delikatną,
kokosową nutę. Przyznaję, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona swoim wynalazkiem. Słodko i zdrowo, bez dodatku
cukru, a nawet
miodu. Dojrzały
banan załatwia całą sprawę. Polecam na drugie śniadanie.Miewasz stany niepokoju, cierpisz na bezsenność, zmęczenie, przygnębienie, problemy z koncentracją? Być może masz niedobór kwasu foliowego - witaminy ważnej w produkcji "hormonu szczęścia", czyli noradrenaliny. 200 g
buraków pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Ponadto sok z
buraka pity regularnie obniża ciśnienie
krwi, hamuje powstawanie anemii, wspomaga przemianę materii i działa oczyszczająco na organizm.Składniki (1 porcja):1 szklanka soku z surowych
buraków1/2 szklanki
wody kokosowej1 dojrzały
banan - najlepiej, żeby miał brązowe plamki (120 g)garść
borówek (50 g)1. Wbij coś
ostrego w najsłabszą dziurkę
kokosa, następnie wytrząśnij ze środka
wodę. Możesz też użyć gotowej
wody ze sklepu.2. Wszystkie składniki zblenduj.Energia (całość)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik275 kcal2 , 7 g0 , 8 g65 g3 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)14 %5 , 5 %1 %24 %12 %