Wykonanie
2kg
burakówprzegotowana przestudzona
wodakromka
żytniego chleba lub ząbek
czosnku ( ale niekoniecznie)Świeże
buraki oskrobać, pokroić w plastry (0,5cm) i wrzucić do słoja lub glinianego naczynia na spód dając kromkę
chleba. Całość zalać
wodą tak, by
woda była wyżej niż
buraczki, można docisnąć kamieniem, i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 2 tyg. Codziennie zbierać szum i pojawiające się kożuszki. Uważać by nie brązowiał.Uwaga: pianę najlepiej zbierać drewnianą łyżką. Sok z
buraków wchodzi w reakcję z metalem. Barszczyk powinien kisić się w ciepłym nie przewiewnym miejscu- najlepszy jest
słoneczny parapet z kaloryferem w pobliżu.Dlatego też metalowe garnki NIE NADAJĄ SIĘ do kiszenia
buraków.Gotowy przecedzić,zlać do butelek. Przechowywać w lodówce (może stać nawet kilka miesięcy) lub pasteryzować (5min).Gotowy zakwas to baza do barszczyku wielkanocnego lub też dodatek do innych zup.Zakwas ma walory lecznicze . Zawiera bardzo dużo żelaza, bardzo dobrze wspomaga leczenie anemii.