ßßß Cookit - przepis na Zielony dżem z cukinii

Zielony dżem z cukinii

nazwa

Wykonanie

W sumie ten dżem niewiele się różni od tego, co już jest na blogu. Zmieniłam trochę proporcje i użyłam zielonych galaretek o smaku kiwi. Wyszły pyszne i ładne zieloniutkie.
Składniki:
2 kg cukinii
3 galaretki zielone
ok 400 g cukru
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
1. Cukinie obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę, dodajemy kwasek cytrynowy, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.
2. Z cukinii odlewamy nadmiar soku. Cukinię smażymy na wolnym ogniu. Jak się rozpadnie, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy galaretki, mieszamy, aż się dokładnie rozpuszczą i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy. Dżemu nie trzeba pasteryzować. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się dobrze trzyma:)
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/08/zielony-dzem-z-cukinii.html