Wykonanie
W
sumie ten
dżem niewiele się różni od tego, co już jest na blogu. Zmieniłam trochę proporcje i użyłam
zielonych galaretek o smaku
kiwi. Wyszły pyszne i ładne zieloniutkie.
Składniki:2 kg
cukinii3
galaretki zieloneok 400 g
cukru3 łyżeczki kwasku
cytrynowegoSposób przygotowania:1.
Cukinie obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę, dodajemy kwasek
cytrynowy, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.2. Z
cukinii odlewamy nadmiar soku.
Cukinię smażymy na wolnym ogniu. Jak się rozpadnie, dodajemy
cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy
galaretki, mieszamy, aż się dokładnie rozpuszczą i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy.
Dżemu nie trzeba pasteryzować. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy
mieć większą pewność, że
dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i
dżem się dobrze trzyma:)Smacznego!!!