Wykonanie
Bardzo pyszny pomysł na
pierś z kurczaka inaczej. Przepis podaję z moimi zmianami. Takie danie smakuje i na ciepło i na zimno. Na ciepło zjedliśmy na obiad z surówką z
kapusty, a na zimno pokrojone w plasterki podałam jako przekąskę :)
Składniki:1 duża
pierś z kurczaka1 płat
ciasta francuskiego2 plastry
sera żółtego25 dag
pieczarek1 mała
cebulka1
jajkopieprzoreganoprzyprawa do kurczakaolejSposób przygotowania:1.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje.
Mięso posypać
przyprawą do kurczaka,
oregano,
pieprzem.2.
Cebulkę posiekać, a obrane
pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę
oleju, dodać
cebulkę, a
potem pieczarki i dusić do odparowania
wody.3.
Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego
boku (jak na
drożdżowe warkoczyki). Ułożyć porcję
mięsa, a na nią ostudzone
pieczarki i plaster
sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy).4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki,
potem posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w 200 st. C. Piec 30-50 minut (w zależności od piekarnika - u mnie piekły się 50 minut). Ciasto powinno być złociste i chrupiące.5. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami lub na zimno pokrojone w plasterki jako przekąska.Smacznego!!!Źródło: W mojej kuchni