Wykonanie
Bardzo aromatyczna
konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych
konfitur :) A z
płatków róży zrobiłam swoją
konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam blendera. Poszło migusiem :)
Składniki (proporcje na 100 g
płatków róży):100 g
płatków róży (dzikiej lub pomarszczonej)200 g
cukrukwasek
cytrynowy lub
sok z cytryny do smakuSposób przygotowania:1.
Płatki róży obieramy z białych ogonków.2.
Płatki ucieramy z
cukrem drewnianą pałką (lub jak ja - blenderem), aż utworzy się gęsta różana masa. Dodajemy
sok z cytryny lub kwasek
cytrynowy do smaku.3.
Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce.4. Taka
konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi
konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast.Smacznego!!!