ßßß Cookit - przepis na Konfitura z płatków róży

Konfitura z płatków róży

nazwa

Wykonanie

Bardzo aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam blendera. Poszło migusiem :)
Składniki (proporcje na 100 g płatków róży):
100 g płatków róży (dzikiej lub pomarszczonej)
200 g cukru
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
1. Płatki róży obieramy z białych ogonków.
2. Płatki ucieramy z cukrem drewnianą pałką (lub jak ja - blenderem), aż utworzy się gęsta różana masa. Dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku.
3. Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce.
4. Taka konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/06/konfitura-z-patkow-rozy.html