ßßß Cookit - przepis na Konfitura z płatków róży

Konfitura z płatków róży

nazwa

Wykonanie

Konfitura z płatków róży nazywana też ucieranymi płatkami. Pachnąca i bardzo słodka- najlepsza do domowych pączków, kruchych ciasteczek i jako dodatek do zimowej herbaty. Możecie ją przechowywać w lodówce przez kilka tygodni lub dodać do konfitury z malin albo truskawek, a potem zapasteryzować w słoiczkach.
100 g płatków dzikiej róży
200 g cukru
sok z 1/2 cytryny
Płatki opłukać i osuszyć, odciąć białe, gorzkie końcówki. Zasypać cukrem i zmiksować blenerem, w trakcie miksowania dodać sok z cytryny. Ucierać do uzyskania gładkiej masy. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/07/konfitura-z-patkow-rozy.html