Wykonanie
Jakiś czas temu przedstawiałam Wam niesamowita
konfiturę z płatów róży Mari Disslowej ale najbardziej znanym i zarazem najprostszym przepisem na różę jest jest utarcie z
cukrem i odrobina
soku z cytryny.Taką
konfiturę przygotowujemy bez gotowania a jedyne co nam potrzebne to waga i makutra lub dobry blender.Żadna
konfitura nie pachnie tak pięknie i nie smakuje tak słodko jak różana. Świetna do pączków,
herbaty, ciast,
ciastek czy deserów.
SKŁADNIKI:
cukier 3x więcej niż waga
płatkówsok z ¼
cytrynyWYKONANIE:
Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi
konfitura miałaby gorzkawy posmak). Ja pozbywam się białych części od razu przy zrywaniu . Chwytamy kwiatek w rękę, odrywamy
płatki i wszystkie białe końcówki mamy razem, wystarczy je oderwać paznokciem.
Płatki myjemy i ucieramy na gładko. Najlepiej robic to w makutrze ale jeśli takowego nie mamy świetnie sprawdzi się także blender kielichowy. Należy wtedy dodawać
płatki partiami, żeby nie zagrzać urządzenia.
Cukru dodajemy 3x więcej niż waga
płatków i ucieramy/miksujemy aż kryształy
cukru się rozpuszczą. Na koniec ucierania dodać sok z ¼
cytryny. Całość przełożyć do wysterylizowanych słoiczków.Można przechowywać co najmniej rok, a być może dłużej. Tego nie stwierdziłam, gdyż wszystko zostało zżarte ;)