Wykonanie
Miałam nie robić już żadnych
przetworów, ale jak do stałam dziesięciolitrowe wiadro z ciemnym
winogronem, to musiał am już coś z niego przyrządzić. Padło na sok z tych
owoców, pożyczyłam sokownik i zrobiłam soczek:)
Składniki:ciemn y
winogron (jak już wspomniałam miałam 10-litrowe wiadro
owoców)
cukier (na tą ilość
owoców zużyłam 1 kg
cukru)Sposób przygotowania:1.
Owoce oczyszczamy z kiści, płuczemy i przekładamy do kosza na
owoce w sokowniku.2. Kiedy
owoce puszczą sok, przelewamy do go garnka.3. Do otrzymanego soku dodajemy
cukier - wedle uznania i zagotowujemy.4. Gorący sok przelewamy do wcześniej przygotowanych buteleczek lub słoików. Dobrze zakręcamy.5. Zostawiamy do przestudzenia i sprawdzamy, czy wszystkie wieczka złapały.6. Gotowy sok rozcieńczamy z
wodą lub dodajemy zimą do he rba t y.Smacznego!!!