Wykonanie
Tak sobie dziś pomyślałam, że w
sumie to lubię jesień... a właściwie to lubiłabym gdyby była taka ciepłą, złota, ze słońcem i kolorowymi listkami...
póki co pocieszam się, że może jeszcze takiej się doczekam i przygotowuję kolejne zapasy na zimę :-)Jakiś czas temu dostałam spore wiaderko białych
polskich winogron z działki od mojej cioci :-) początkowo miał być
dżem, ale ostatecznie stwierdziłam, że u nas zdecydowanie większym powodzeniem będzie się cieszył sok :-) A więc do dzieła :-)SKŁADNIKI2,5 kg
winogron (waga samych
owoców, bez gałązek)1,5 kg
cukruOberwane z gałązek
owoce płuczemy, wsypujemy do dużego garnka i dodajemy
cukier, a następnie mieszamy i odstawiamy na ok pół godziny - w tym czasie na dnie powinien zacząć pojawiać się sok. Stawiamy garnek na ogniu, doprowadzamy do wrzenia (w miarę jak
owoce będą się ogrzewały będzie się pojawiał sok), a następnie zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy 15 - 20 minut. Po tym czasie przecedzamy sok, a
owoce przecieramy przez sitko (nie wpadło razem z przecierem kilka drobnych pestek, ale nie wyjmowałam ich), dodajemy przecier do soku . Całość mieszamy, rozlewamy do słoików lub butelek, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut; wyjmujemy do ostygnięcia. Sok jest naprawdę słodki i gęsty, ale po dodaniu
wody powstaje fantastyczny
napój :-)
P.S.W ten sam sposób możecie przygotować sok z ciemnych
winogron.W rzeczywistości sok jest trochę jaśniejszy niż na moich zdjęciach.