ßßß Cookit - przepis na Sok z winogron (na zimę)

Sok z winogron (na zimę)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Tak sobie dziś pomyślałam, że w sumie to lubię jesień... a właściwie to lubiłabym gdyby była taka ciepłą, złota, ze słońcem i kolorowymi listkami... póki co pocieszam się, że może jeszcze takiej się doczekam i przygotowuję kolejne zapasy na zimę :-)
Jakiś czas temu dostałam spore wiaderko białych polskich winogron z działki od mojej cioci :-) początkowo miał być dżem, ale ostatecznie stwierdziłam, że u nas zdecydowanie większym powodzeniem będzie się cieszył sok :-) A więc do dzieła :-)
SKŁADNIKI
2,5 kg winogron (waga samych owoców, bez gałązek)
1,5 kg cukru
Oberwane z gałązek owoce płuczemy, wsypujemy do dużego garnka i dodajemy cukier, a następnie mieszamy i odstawiamy na ok pół godziny - w tym czasie na dnie powinien zacząć pojawiać się sok. Stawiamy garnek na ogniu, doprowadzamy do wrzenia (w miarę jak owoce będą się ogrzewały będzie się pojawiał sok), a następnie zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy 15 - 20 minut. Po tym czasie przecedzamy sok, a owoce przecieramy przez sitko (nie wpadło razem z przecierem kilka drobnych pestek, ale nie wyjmowałam ich), dodajemy przecier do soku . Całość mieszamy, rozlewamy do słoików lub butelek, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut; wyjmujemy do ostygnięcia. Sok jest naprawdę słodki i gęsty, ale po dodaniu wody powstaje fantastyczny napój :-)
P.S.
W ten sam sposób możecie przygotować sok z ciemnych winogron.
W rzeczywistości sok jest trochę jaśniejszy niż na moich zdjęciach.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2013/09/sok-z-winogron-na-zime.html