ßßß
Składniki:50 dag mięsa mielonego1 bułka1 szklanka mlekaszczypiorek1 jajko3 łyżki majonezusól, pieprz+ bułka tarta do panierki i olej do smażeniaSos:150 ml jogurtu naturalnego3 łyżki majonezuszczypta curryświeże zioła (u mnie koperek)sól, pieprzSposób przygotowania:1. Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć.2. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać.3. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, szczypiorek, jajko i majonez. Wyrobić masę, przyprawić solą i pieprzem.4. Z masy mięsnej formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju.5. Zioła drobno posiekać. Jogurt wymieszać z majonezem, ziołami, pieprzem, solą i curry.6. Usmażone kotlety podawać z sosem, ziemniakami lub ryżem, oraz z gotowanym zielonym groszkiem.Smacznego :)