Wykonanie
Była
fasolka po grecku, a dziś po prowansalsku :) Polecam gorąco! Myślę, że zimą można również wykorzystać ten przepis, jeśli ktoś robi
fasolkę szparagową do słoików .
Składniki:60 dag
fasolki szparagowej (może być też żółta - jak w oryginale)3 duże
pomidory1 duża
cebulasuszony
tymianek (może być też świeży)
zioła prowansalskie1 ząbek
czosnkuolej (ewentualnie
oliwa z oliwek)
pieprz,
sól1 łyżeczka
cukrusiekana
natka pietruszkiSposób przygotowania:1.
Fasolkę pozbawiamy końcówek, kroimy na kawałki (ok. 4 cm). Gotujemy do miękkości w osolonej i osłodzonej wodzie.2.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki.3.
Cebulę i
czosnek obieramy i siekamy. Podsmażamy na patelni z dodatkiem
oleju.4. Do
cebuli i
czosnku dodajemy
pomidory i
tymianek, dusimy, aż
pomidory się częściowo rozpadną. Doprawiamy
solą i
pieprzem.5. Na patelnię dorzucamy
fasolkę, mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku i całość dusimy ok. 5 minut.6. Gotową
fasolkę posypujemy
natką pietruszki.
Smacznego :)Źródło: Wrotka