ßßß
Składniki:60 dag mąki pszennejpół szklanki cukrupół masła lub margaryny4 jajka0,25 litra mleka5 dag drożdży¼ łyżeczki solipół olejku cytrynowegopół paczki cukru waniliowegorodzynkiKruszonka:6 dag mąki3 dag cukru pudru3 dag masłaSposób przygotowania:1. Do ciepłego mleka dodać pół łyżeczki cukru, wsypać pokruszone drożdże i wymieszać. W przesianej mące zrobić dołeczek i wlać drożdże. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podrosną.2. Następnie dodać utarte jajka (4 żółtka i 2 białka), stopione masło, sól i wyrobić ciasto. Ciasto może być rzadkie ale powinno odchodzić od ręki. Potem dodać ubitą pianę z dwóch białek i ponownie wyrobić ciasto. Na koniec dodać rodzynki i olejek cytrynowy i wyrobić ciasto.3. Ciasto przełożyć do blaszki, posypać kruszonką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, wstawić je do piekarnika na około 1 godzinę ( w 175 C). gdy wierzch się zarumieni, przykryć papierem pergaminowym aby kruszonka się nie przypaliła.
SMACZNEGO :)