ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe brownie z awokado - bez cukru!

Czekoladowe brownie z awokado - bez cukru!

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsze ciasto to w zasadzie coś pomiędzy brownie a tradycyjnym wypiekiem. Dosyć gorzkie, przełamane kwaskowatym posmakiem malin. Jest też na tyle ciężkie, że spokojnie można się najeść jednym kawałkiem ;)
Składniki (10 porcji):
350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 miękkie awokado
100 g gorzkiej czekolady
pół szklanki mrożonych malin
pół szklanki mleka roślinnego
50 g (5 łyżek) kakao niskotłuszczowego
3 łyżeczki miodu
3 łyżeczki oleju kokosowego
3 jajka
1 łyżka sody oczyszczonej
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Awokado przetnij na pół, wyjmij pestki i wydrąż łyżeczką miąższ.
2. Dodaj jajka i miksuj przez minutę.
3. Dodaj sodę oczyszczoną, mąkę, sól, kakao, mleko i miód, następnie wymieszaj.
4. Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w rondelku, dolej do ciasta i zmiksuj.
4. Masę przelej do formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu ułóż zamrożone maliny.
5. Całość wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).
6. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku na kilka minut, a potem odstaw do ostygnięcia.
Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
300 kcal
8 , 7 g
15 g
34 g
5 , 7 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
15 %
17 , 4 %
21 , 4 %
12 , 6 %
23 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/05/czekoladowe-brownie-z-awokado-bez-cukru.html