ßßß
Składniki:150 g kaszy jaglanej (szklanka 200 ml)500 ml wodyok. 30 g wafli tortowych5-6 łyżek golden syropu (można zastąpić miodem albo innym syropem)ok 3-4 łyżek kakaook. 100 g orzeszków ziemnychKaszę jaglaną wypłukać i ugotować w 500 ml wody (instrukcja gotowania). Przestudzoną kaszę wymieszać z syropem i kakao, odstawić do ostygnięcia. Wafle pokruszyć, orzechy zmielić niezbyt drobno lub rozgnieść w moździerzu (u mnie tradycyjnie w tej roli sprawdza się garnek + butelka wina :-D), dodać do kaszy, część orzechów zostawić do obtoczenia trufelków. Masę dobrze wymieszać - najlepiej zrobić to ręcznie, schłodzić w lodówce. Mokrymi dłońmi formować kulki i obtaczać je w pokruszonych orzechach.
Koszt: ok 3, 50 - 4 zł; otrzymałam 25 trufelków. Można je przechowywać co najmniej 3 dni, po tym czasie zniknęły, więc nie wiem czy dłużej też się da :)