ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe trufelki z kaszy jaglanej i orzeszków ziemnych

Czekoladowe trufelki z kaszy jaglanej i orzeszków ziemnych

nazwa

Wykonanie

Trufelki, przypominające wg mnie w smaku Pierrota. Przyznam, że bardzo jestem z nich zadowolona :) Uwaga, składniki podaję raczej na oko - nie zapisywałam w trakcie robienia. Właściwie proporcje można dobrać indywidualnie, byle całość się kleiła :)
Składniki:
150 g kaszy jaglanej (szklanka 200 ml)
500 ml wody
ok. 30 g wafli tortowych
5-6 łyżek golden syropu (można zastąpić miodem albo innym syropem)
ok 3-4 łyżek kakao
ok. 100 g orzeszków ziemnych
Kaszę jaglaną wypłukać i ugotować w 500 ml wody (instrukcja gotowania). Przestudzoną kaszę wymieszać z syropem i kakao, odstawić do ostygnięcia. Wafle pokruszyć, orzechy zmielić niezbyt drobno lub rozgnieść w moździerzu (u mnie tradycyjnie w tej roli sprawdza się garnek + butelka wina :-D), dodać do kaszy, część orzechów zostawić do obtoczenia trufelków. Masę dobrze wymieszać - najlepiej zrobić to ręcznie, schłodzić w lodówce. Mokrymi dłońmi formować kulki i obtaczać je w pokruszonych orzechach.
Koszt: ok 3, 50 - 4 zł; otrzymałam 25 trufelków. Można je przechowywać co najmniej 3 dni, po tym czasie zniknęły, więc nie wiem czy dłużej też się da :)
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/02/czekoladowe-trufelki-z-kaszy-jaglanej-i.html