Wykonanie
Mój dacquoise nie jest typowy, gdyż
beza jest z dodatkiem
kakao i
czekolady, a
daktyle użyłam tylko do masy. Jest to połączenie dwóch przepisów znalezionych na stronach Kwestii Smaku i Moich wypieków.Tort należy do mocno kalorycznych i bardzo słodkich wypieków ale jest pyszny i znika w zadziwiająco szybkim tempie.Składniki na
bezę:8
białek ze średniej wielkości
jajek400 g
cukru3 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego
octu jabłkowego, lub
białego winnego, lub
soku z cytryny50 g posiekanej ciemnej
czekoladySkładniki na krem:250 g
serka mascarpone300 ml
śmietany kremówki 30%1 łyżka
cukru pudru (opcjonalnie)150 g masy kajamkowej z puszkipół szklanki
orzechów włoskich, posiekanych15
daktyli, posiekanych
kakao do oprószenia
Beza:Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim 2
okręgi o średnicy 20 cm.Piekarnik nagrzać do 120 °C (bez termoobiegu).Do miski wlać
białka dokładnie oddzielone od
żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać
cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji
cukru. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.Dodać 1 łyżeczkę
kakao i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną,
ocet i ubijać przez minutę.Nie ma możliwości przebicia piany z
białek z dodatkiem
cukru, więc możemy to robić długo.Do ubitej piany dodać posiekaną
czekoladę i
kakao, delikatnie wymieszać szpatułką.Pianę podzielić na 2 części i wyłożyć na narysowane
okręgi na papierze. Delikatnie rozsmarować. * Wstawić do piekarnika i piec przez 30 min. w 120 ° C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 ° C i piec (suszyć)
bezę przez 2 godz. i 45 min. Po tym czasie
beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie wilgotna.
Bezy można upiec 1-2 dni wcześniej.Masa:Schłodzony
serek mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę.Schłodzoną
śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania
cukier puder (opcjonalnie - masa kajmakowa jest wystarczająco słodka). Połączyć obie masy: dodając ubita
śmietanę do masy
serowo-kajmakowej. Dodać
bakalie i wymieszać.WykończenieNa paterze lub dużym płaskim talerzu położyć jeden z blatów
bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem
bezowym. Oprószyć odrobiną naturalnego
kakao, udekorować
daktylami i
orzechami.*Drugi sposób pieczenia
bezy, który znalazłam w innych przepisach (jeszcze go nie wypróbowałam):
Bezę piec w 180ºC (160ºC - termoobieg) przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC (120ºC - termoobieg) i piec przez 90 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego :)Źródła przepisu: Moje wypieki i Kwestia Smaku