ßßß Cookit - przepis na Ogórki w musztardzie - przetwory

Ogórki w musztardzie - przetwory

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz ogórki w musztardzie jadłam u cioci na wsi, dawno temu - były rewelacyjne. Teraz jest to popularny przepis. Domowi Rada podesłała mi swój przepis na ogórki w musztardzie, który jest bardzo prosty i szybki.
Ola dzięki za ogórki :)
Składniki:
ok. 3 kg ogórków
Składniki na zalewę:
1 l wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
5 łyżek musztardy (np. Sarepska)
3 płaskie łyżki soli
Ogórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki (lub 4 części jak są duże i grube), wyciąć nasiona*.
*Jak robimy ogórki w musztardzie z młodych, to nie musimy wycinać nasion - są one jeszcze małe i nie rozwinięte. Robimy to tylko w starych ogórkach gdzie nasiona już się wykształciły i są twarde.
Zalewa - wlać do garnka wodę, ocet, dodać cukier, musztardę, sól. Wszystko razem zagotować, mieszając od czasu do czasu.
Ogórki układać pionowo w słoikach. Zalać chłodną zalewą**, zakręcić. Pasteryzować od zagotowania wody 10 min.
**Zalewę przed wlaniem do słoików należy dobrze zamieszać - musztarda osiada na dnie garnka.
Smacznego :)
Źródło przepisu: Domowi Rada
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2014/07/ogorki-w-musztardzie.html