Wykonanie
Pierwszy raz
ogórki w musztardzie
jadłam u cioci na wsi, dawno temu - były rewelacyjne. Teraz jest to popularny przepis. Domowi Rada podesłała mi swój przepis na
ogórki w musztardzie, który jest bardzo prosty i szybki.Ola dzięki za
ogórki :)Składniki:ok. 3 kg
ogórkówSkładniki na zalewę:1 l
wody1 szklanka
octu1 szklanka
cukru5 łyżek
musztardy (np. Sarepska)3 płaskie łyżki
soliOgórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki (lub 4 części jak są duże i grube), wyciąć nasiona*.*Jak robimy
ogórki w musztardzie z
młodych, to nie musimy wycinać nasion - są one jeszcze małe i nie rozwinięte. Robimy to tylko w starych ogórkach gdzie nasiona już się wykształciły i są twarde.Zalewa - wlać do garnka
wodę,
ocet, dodać
cukier,
musztardę,
sól. Wszystko razem zagotować, mieszając od czasu do czasu.
Ogórki układać pionowo w słoikach. Zalać chłodną zalewą**, zakręcić. Pasteryzować od zagotowania
wody 10 min.**Zalewę przed wlaniem do słoików należy dobrze zamieszać -
musztarda osiada na dnie garnka.Smacznego :)Źródło przepisu: Domowi Rada