Wykonanie
Zatęskniłam za pyszną
rybką jaką zrobiłam w Chorwacji (brancin
riba na žaru). Brancina w Polsce nie dostanę, więc postanowiłam tą samą metodą zrobić
pstrąga. Metodę pieczenia
ryby zdradzili mi zaprzyjaźnieni Chorwaci.
Ryba wychodzi soczysta, aromatyczna i bardzo smaczna.Składniki dla 2 osób:2 małe
pstrągi4 ząbki
czosnku1/3
natki pietruszkioliwa z oliwek do smażenia i zalewy
sól i
pieprz do smakuPiekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (opiekanie górną grzałką).
Czosnek obrać, drobno pokroić, włożyć do miseczki. Dodać posiekaną
pietruszkę i 3 łyżki
oliwy, zamieszać. Doprawić
solą i
pieprzem (nie dodawać za dużo
soli, gdyż
ryba jest solona).Patelnię grillową rozgrzać na gazie, natłuścić odrobiną
oliwy.
Pstrągi opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem, posolić i popieprzyć również wewnątrz ryb. Do wnętrza
ryby wlać trochę
oliwy i od razu położyć na patelni. Smażyć
rybę 5 min., polać
oliwą i przewrócić na drugą stronę, smażyć kolejne 5 min. Polać
rybę oliwą z patelni i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec 5 min. Po wyciągnięciu z piekarnika przełożyć
rybę na talerz i polać
czosnkiem z
pietruszką. Odstawić na 3 - 5 min., aby
ryba przeszła aromatem
czosnku i
pietruszki. Podawać z kawałkiem
cytryny.Smacznego :)Wskazówki:Przepis świetnie się sprawdza zarówno przy przyrządzaniu ryb
morskich i słodkowodnych, trzeba tylko pamiętać, aby
ryby morskie nie solić za dużo - same w sobie już są dość słone.
Ryby solić tuż przed smażeniem inaczej puści
wodę wraz z którymi wypłyną witaminy i minerały.
Targ w Vodicach