ßßß Cookit - przepis na Zalewajka z grzybami. Regionalne Smaki - Październik

Zalewajka z grzybami. Regionalne Smaki - Październik

nazwa

Wykonanie

Przepis na Zalewajkę z grzybami rozpoczyna spotkania z Regionalnymi Smakami. Co miesiąc będziemy gotować popularne i mniej znane potrawy z różnych regionów Polski.
Zalewajkę wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na tej liście znalazły się: Zalewajka z zasmażką (woj. łódzkie), Radomszczańska zalewajka, Zalewajka świętokrzyska, Zalewajka (woj. podkarpackie).
Pierwsze informacje o tej zupie pochodzą z XIX wieku, początkowo gotowano ją w rejonie Centralnej Polski, następnie przepis rozpowszechnił się na południowe regiony.
Podany poniżej przepis pochodzi z mojego rodzinnego domu i jest mieszanką przepisów na zalewajkę radomszczańską i łódzką. Wydaje się to dosyć logiczne, bo Piotrków Trybunalski leży mniej więcej w połowie drogi miedzy Łodzią i Radomskiem ;)
Bazą zalewajki są pokrojone, ugotowane w wodzie ziemniaki, następnie zalane żurem (ukwaszonym na mące żytniej razowej).
Dodatkami do zupy mogą być:
świeże grzyby leśne lub suszone
marchew, cebula, czosnek
boczek wędzony, kiełbasa
skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku
usmażona na rumiano cebula
do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką, maślanka
Przepis na żuru znajdziecie tutaj .
Składniki:
500-700 ml żuru
6 średnich ziemniaków
30 dkg świeżych grzybów leśnych (kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
1 średnia cebula
2 ząbki
20 dkg wędzonego boczku
9 szkl. wody
3 łyżki śmietany (18% gęstej i kwaśnej)
2 łyżeczki soli
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1-2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz (czarny i ziołowy) do smaku
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić z piasku, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na niewielkie kawałki.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą (9 szkl.), dodać pokrojone grzyby, cebulę (obraną i przekrojoną na pół) liście laurowe, ziele angielskie i posolić 2 łyżeczkami soli.
Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Usunąć z zupy ugotowaną cebulę.
Dodać do garnka dokładnie wymieszany żur, na początek dolać 500 ml żuru, jak zupa będzie mało kwaśna dolać pozostały.
Dodać śmietanę, majeranek, czosnek (przekrojony na pół), zagotować zupę, zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem kilka minut.
Doprawić zupę solą i pieprzem.
Przed podaniem do każdego talerza zupy dodać łyżkę skwarków przygotowanych z wędzonego boczku.
Zupę podaje się z chlebem wiejskim lub razowym.
Smacznego
Zalewajka na innych blogach:
Gotuj zdrowo! Guten Apetit!
Konwalie w kuchni
Kuchennymi Drzwiami
Ogrody Babilonu
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/10/zalewajka-z-grzybami-regionalne-smaki.html