Wykonanie
Komosa ryżowa (quinoa) niepozornie wyglądająca
kaszka zaliczana jest do produktów superfoods. Quinoa nie dość, że wybitnie prozdrowotna, jest również bardzo smaczna. Nikogo kto spróbował tej
kaszy choć raz, nie trzeba przekonywać do jej ponownego zjedzenia.Od jakiegoś czasu testuję możliwości wykorzystania komosy ryżowej, dodaję ją do zup, jako dodatek do
sosów i bazę sałatek.
Sałatka z komosy z pieczoną
dynią najlepiej smakuje na zimno. Można ją zabrać na piknik lub jako drugie śniadanie do pracy.
Składniki:2 szklanki ugotowanej czerwonej komosy ryżowej2 szklanki dyni (hokkaido lub piżmowej) pokrojonej w kostkę100 g
sera feta lub
sera lazurkilka łyżek siekanej
natki pietruszkisok z cytryny2-3 łyżki
oliwy z oliwekolej do pieczenia dyni
sólPrzygotowanie:Obraną
dynię pokroić w niewielką kostkę, skropić
olejem. Piec przez kilka minut (do miękkości) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.Komosę
ryżową przepłukać na sicie pod bieżącą
wodą. Przełożyć do garnka, dodać
wodę w proporcjach (1 miarka komosy : 2,5 miarki
wody). Posolić, tak aby
woda była lekko słonawa. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, do miękkości. Wyłączyć gaz, pozostawić pod przykryciem przez 10 minut.Jeśli w trakcie gotowania
woda zostanie wchłonięta przez
kaszę, a nie jest ona jeszcze miękka, dodać jeszcze kilka (3-5) łyżek
wody.
Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć na niewielkie kawałki.Składniki sałatki wymieszać delikatnie, posolić do smaku, skropić
sokiem z cytryny i
oliwą. Ilość
oliwy i soku zależy od upodobań, w mojej sałatki nie dodaję ich zbyt wiele.SmacznegoZobacz również inne sałatki:
Sałatka pomidorowa z
tuńczykiemSałatka z
młodych ziemniaków i
bobuSałatka z komosą
ryżową i pieczonymi warzywamiStyryjska
sałatka ziemniaczana z
olejem dyniowym