Wykonanie
To moje pierwsze spotkanie z
bobem. Od kilku lat robię do niego podejście, spoglądam z zainteresowaniem na pękate woreczki na straganach, ale jakoś, do tej
pory, nie po drodze nam było. W końcu nie wytrzymałem i zagościł na moim
stole. Żałuję, że tak późno, ale lepiej późno niż później :-D
Sałatka z
bobem, która Wam polecam jest przesmaczna.
Bób, cała masa świeżych
ziół, lekko słonawa
feta. Oczywiście nie mogłem się powstrzymać przed dodaniem
suszonych pomidorów. A właśnie, czy jest jakaś grupa wsparcia dla anonimowych pomidoroholików??Dodatkowo dosmaczyłem ją przepyszną
oliwą o bardzo intensywnym aromacie. Mniam :-)
Składniki:1 opakowanie swieżego
bobu100 g
sera feta5
suszonych pomidorów (w
oleju)3
młode ziemniaki, średniej wielkości1 łyżka świeżej
mięty, posiekanej1 łyżka świeżej
bazylii, posiekanej1 łyżka
natki pietruszki, posiekanej1 łyżeczka
kurkumysól,
kolorowy pieprz - do smaku
oliwa z oliwek Monini GranFruttato
Bób ugotować w wodzie z dodatkiem
cukru i
soli (u mnie był gotowy w 8 minut). Odcedzić, przelać zimną
wodą i obrać ze skórki.
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem
kurkumy. Następnie odcedzić, przelać zimną
wodą i obsmażyć na patelni z
oliwą.
Pomidorki pokroić w paski,
fetę w kostki. Wymieszać wystudzony i obrany
bób z
serem,
pomidorkami,
ziołami i 2 łyżkami
oliwy z oliwek. Doprawić ewentualnie do smaku
solą i
kolorowym pieprzem. Dookoła sałatki ułożyć usmażone ziemniaczki.