Wykonanie
Sałatka powstała z inspiracji podobną
sałatką w wykonaniu Sophie Dahl. Naprawdę ciekawe połączenie
bobu z
miętą, lekkie, sezonowe i sycące :)
Składniki (3 porcje):- 0,5 kg
bobu- garść pokrojonych
szparagów- garść świeżej
mięty (użyłam zwykłej i cytrynowej)-
feta 135 g ( połówka większego opakowania)- kilka
suszonych pomidorów-
sól,
pieprz,
papryka ostra,
bazylia-
olejUgotować
bób we wrzącej, osolonej wodzie, potrwa to ok. 5 minut, najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy
bób jest już miękki, ale nie rozgotowany. Następnie obrać
bób (jeśli lubicie skórkę,
bób jest świeży i z dobrego źródła - pomińcie tę czynność ;). Umyte, pokrojone
szparagi podsmażyć kilka minut na
oleju wymieszanym z
przyprawami. Pokroić drobno
miętę,
suszone pomidory i
fetę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić i polać kilkoma łyżeczkami
oleju z
suszonych pomidorów.